contact
Muurbloem Logo

Muurbloem design studio samen de werkplek herevalueren

Foto: Dick Holthuis, bewerking door Muurboem design studio.

 

Een veilige werkomgeving in roerige tijden

Social distancing wordt meer en meer onderdeel van het dagelijks leven. Hoe kan het gebouw ons helpen om veilig samen te werken? Door middel van tijdelijke en flexibele oplossingen kunnen wij uw medewerkers in veilige zones laten werken op locatie. Wij helpen om uw gebouw snel en binnen budget om te stellen naar een veilige werkomgeving!

 

In 1989 publiceerde de Amerikaanse stedelijk socioloog Ray Oldenburg een boek genaamd 'The Great Good Place', waarin hij argumenteert dat een gezonde samenleving balans biedt tussen drie omgevingen: thuis, werk, en recreatie. Deze drie habitats worden ook wel respectievelijk de first, second en third place genoemd. Met name het belang van de third place wordt door Oldenburg benadrukt en dit discours heeft grote invloed uitgeoefend op het werk van architecten en interieurontwerpers. 

 

Sinds de publicatie van 'The Great Good Place' is er veel geschreven en gedebatteerd over het belang van de third place, maar hierbij is het bestaan van de woon- en werkomgeving altijd als vanzelfsprekend beschouwd. Dit geheel natuurlijkerwijs, gezien het belang van een gezonde thuis- en werksituatie al lang en breed onderstreept zijn, onder andere in de Woningwet van 1901, die er kwam met inspanning van ingenieurs, artsen en niemand minder dan Koning Willem III.[1]

 

Echter, met de opkomst van het sars-CoV-2 virus en de wijde verspreiding van de covid-19 ziekte onder de wereldbevolking zijn de veiligheid van de first en second places niet meer gegarandeerd. Reden genoeg voor overheden om maatregelen uit te schrijven die onderling contact tussen individuen in te dammen, en om de aanwezigheid en activiteiten van burgers zo veel mogelijk te beperken tot de first place. 

 

"We zullen moeten zoeken naar het nieuwe normaal in de anderhalve-meter-samenleving." — Premier Mark Rutte.

 

De economische en sociale impact van vier weken lang thuiszitten en, voor sommigen met een beetje geluk, thuiswerken zijn voor iedereen meer dan voelbaar. Het overgrote deel van werkend Nederland ziet hun werkgelegenheid wegvallen en men moet creatief zijn om het hoofd boven water te houden. Zeker nu het erop begint te lijken dat de restrictieve maatregelen voor langere tijd aangehouden gaan moeten worden om het sars-CoV-2 virus het hoofd te kunnen bieden. In zijn persconferentie van 7 april stelde premier Rutte dat, “we zullen moeten zoeken naar het nieuwe normaal in de anderhalve-meter-samenleving.”[2]

 

Social distancing gaat een vast onderdeel worden van de strijd die onze samenleving levert tegen sars-CoV-2. Bij Muurbloem zijn we 20 jaar geleden begonnen met het ontwerpen van interieurs vanuit onze passie om gezonde en aangename ruimtes te creëeren waar mensen zich kunnen ontwikkelen. Vanuit deze positieve mindset willen wij ons ook blijven inzetten om ruimtes snel en binnen budget te transformeren naar een veilige werk- en leeromgeving!

 

In drie stappen kunnen wij ondernemers bijstaan in het voorbereiden van hun werkomgeving op de anderhalve-meter-samenleving. 

 

  1. Door middel van gezamenlijke inventarisatie brengen we ruimte per ruimte de kritische punten in kaart. Deze kritische punten kunnen op drie wijzen opgelost worden, door middel van een nieuwe indeling, een aanpassing van de uitrusting of door middel van nieuwe protocollen. 
  2. Binnen het budget van de ondernemer kunnen wij oplossingen ontwerpen voor een veilige en gezonde werkruimte, die rekening houden met de regelgeving van de overheid en de adviezen van het RIVM.
  3. De implementatie van de aanpassingen kan gebeuren in overleg met de ondernemer, intern met eigen personeel of onder onze begeleiding en in samenwerking met betrouwbare Muurbloem partners.

 

Meer weten over onze oplossingen voor een veilige werkomgeving? Bel ons nu +3130-2714014 of stuur ons een e-mail voor een vrijblijvende gesprek over de mogelijkheden voor uw onderwijsinstelling!

 

 

Muurbloem design studio maakt de second place weer gezond!

Meer weten over onze oplossingen voor een veilige leer- of werkomgeving? Bel ons nu +3130-2714014 of stuur ons een e-mail voor een vrijblijvende gesprek over de mogelijkheden voor uw onderneming!

 

"De samenleving gezonder maken door de second place weer tot een veilige omgeving te maken!"

 


 

[1] Cieraad, Irene. "Slaapkamergeheimen. Een Recente Cultuurgeschiedenis Van Bed En Slaapkamer in De Nederlandse Woninginrichting." Medische Antropologie, vol. 18, no. 1, 2006, pp. 25–52., tma.socsci.uva.nl/18_1/cieraad.pdf.

 

[2] "Integrale Persconferentie 7 April: Minister- President Mark Rutte En Hugo De Jonge." Integrale Persconferentie 7 April: Minister- President Mark Rutte En Hugo De Jonge - Youtube, Rijksoverheid, 7 Apr. 2020, www.youtube.com/watch?v=XoVCaTlCCOM.

 


 

Geschreven door Robert Westerveld, Project Manager/Designer