contact
Muurbloem Logo

Gevel van Hotel Alexander aan de Vondelstraat

Foto: Luuk Huiskes.

 

Hotel Alexander krijgt een nieuwe identiteit met karakteristiek interieur

 

Hotel Alexander is een charmant boetiekhotel in het hart van Amsterdam met 35 kamers verdeeld over twee karakteristieke herenhuizen ontworpen door de gerenommeerde Nederlandse architect Pierre Cuypers. In opdracht van de eigenaars verzorgde Muurbloem design studio een nieuwe hospitality experience door het hele gebouw.

 

Inventarisatie

 

In het voorjaar van 2019 verkreeg Muurbloem de opdracht om een ontwerp te maken voor de verbouwing van deze twee herenhuizen aan de Vondelstraat. Door middel van een diepgaand interview verkreeg Muurbloem inzicht in de eisen en wensen van de eigenaars. Hierbij werd ingegaan op de vraag—welk verhaal moet er verteld worden? De wens was om de gemiddelde kamerprijs te doen stijgen en waar mogelijk het aantal kamers te laten toenemen. Uit deze interviews bleek ook de ongelofelijke passie van de eigenaars om gasten te ontvangen en van alle gemakken te voorzien. Het beeld kwam naar voren van de sympathieke hotelier die zijn gasten in huiselijke omgeving ontvangt terwijl hij met zijn rijke kennis van de stad zijn gasten de ultieme belevenis van Amsterdam schenkt. 

 

Conceptfase en programma van eisen

 

Na uitgebreide analyse van de bedrijfsidentiteit—wat zijn de bestaande brand values?—en verdere interviews met het team werd een advies ontwikkeld voor een nieuwe bedrijfsstrategie—wat is er nodig om het verhaal van de hotelier te vertellen? Door het aanspreken van een doelgroep in een hoger segment—de zogenoemde cultuurproevers—kan het hotel de kamerprijzen doen toenemen. Echter, hiertegenover moet een nieuwe manier van bedrijfsvoering staan waarbij het hotel haar eigen cultuurprogramma cureert en dit tentoonspreid in een omgeving die voldoet aan de standaarden van deze doelgroep. Op basis van deze visie werd een programma conceptueel draaiboek ontwikkeld met moodboards en doelgroep analyses. Daarnaast werden alle functionele vereisten inzichtelijk en meetbaar gemaakt in een programma van eisen. Deze twee documenten informeerden de besluitvorming in het ontwerpproces.

 

Making the city personal

 

Als Amsterdammers in hart en nieren willen de eigenaars van Hotel Alexander hun gasten een unieke beleving bieden van de welbekende hoofdstad van Nederland. Making the city personal. Echter het gedateerde interieur weerhoudt hen er echter van om hun publiek te bereiken en noodgedwongen door de lokale concurrentie zijn zij gedoemd om hun tarieven te moeten verlagen tot een prijsvechters-niveau. 

 

Voor de ontwikkeling van een nieuw concept heeft het Muurbloem ontwerpteam inspiratie opgedaan bij de architect van de twee herenhuizen waarin het hotel gevestigd is; Pierre Cuypers. In Amsterdam is Cuypers bekend van het Rijksmuseum, het Centraal Station, maar ook de Vondelkerk, gelegen in dezelfde straat als het hotel. In de langerekte vorm van het Centraal Station zag Cuypers een poort naar de stad, en deze functie vormt een mooie parallel met de missie van hotel Alexander—de stad toegankelijk maken voor de gast en zodoende fungeren als een poort naar de stad. 

 

Nulmeting en testfit

 

Om vervelende verrassingen te vermijden werd er een nulmeting uitgevoerd waarbij het bestaande gebouw inclusief de installaties werd nagemeten en getaxeerd. Op basis van deze meting werden er nieuwe plattegronden opgesteld alsmede een rapport omtrent de staat van de technische installaties. Deze nulmeting vormde de blauwdruk voor de testfit waarin Muurbloem  heeft gekeken naar de haalbaarheid van de plannen. Past het functionele programma van eisen fysiek in het gebouw? Zijn de bestaande technische installaties toereikend voor de beoogde capaciteit? Passen de verbouwingsplannen in het bestemmingsplan? En is het allemaal fiancieel haalbaar? Voor dit laatste aspect stelde Muurbloem een volledige calculatie op met drie verschillende scenario's, zodat de eigenaars van Hotel Alexander over alle essentiële informatie beschikkten om zo te kijken of de investering in het bestaande businessplan past en een verantwoorde beslissing te maken omtrent het budget.

 

Touch up

 

Naar aanleiding van de testfit en gesprekken met de bank besloten de opdrachtgevers dat er maar een beperkt budget beschikbaar was voor het verbouwen van Hotel Alexander en dat de gewenste aanpassingen dus niet op korte termijn uitgevoerd konden worden. Op advies van Muurbloem hebben de eigenaars besloten om een touch up van hun interieur uit te voeren—een renovatie met een beperkt budget dat de houdbaarheidsdatum van het interieur iets verlengd. Het Muurbloem design team beschikt over een grote variëteit aan strategiën om met een beperkt budget ruimtes compleet te transformeren

 

Ontwerp en uitvoering

 

Begin oktober 2019 verkreeg Muurbloem design studio de opdracht voor de touch up van Hotel Alexander. Op basis van het hiervoor genoemde conceptuele draaiboek werd een nieuw voorlopig ontwerp gemaakt, inclusief calculatie. Het project omvatte het schilderen van alle kamers en de lobby, het opnieuw inrichten van de lobby, en het vervangen van de fauteuils, stoffering en accesoires in de kamers. Ook werden er verschillende maatwerkmeubels ontworpen voor de kamers. Na goedkeuring van de begroting en het ontwerp werd er begin december binnen twee dagen een mock-up kamer gemaakt. In deze testruimte werden alle producten en materialen uitgeprobeerd. 

 

De uitvoering van het definitief ontwerp werd uitgevoerd met Muurbloem als hoofdaannemer en vond plaats tussen week 2 en week 8 van 2020, waarbij er elke week een nieuwe verdieping werd aangepakt. Werkzaamheden omvatten onder andere; schilderen, tegelwerk reinigen, verlichtingsarmaturen vervangen en accesoires monteren. Door de werkzaamheden per week te beperken tot een verdieping kon het hotel gedurende de renovatie operationeel blijven. Door een strakke nacalculatie en onderhandelingen met leveranciers kon het project 20% onder budget blijven en was er ruimte om de rest van het hotel te schilderen, de vloerbedekking op de eerste verdieping te vervangen en het plaatsen van een extra opslagkast onder de trap in de kelder.

 

Resultaat

 

Een stijlvol interieur met karakter dat de tand des tijds kan doorstaan. Het resultaat van dit ontwerpproces is een geheel veranderde hospitality ervaring geïnspireerd op de neogotiek, het Rijksmuseum en de Nederlandse cultuur. Door te spelen met oude en nieuwe elementen heeft Muurbloem design studio een interieur gecreëerd dat fris en verwelkomend oogt, en dat het zeker goed zal doen bij de bewuste en cultuurbeluste reiziger.


Muurbloem design studio verzorgt totaalinrichtingen voor hospitality en staat architecten bij in het verlenen van identiteit aan hun projecten. Wij ontwikkelen oplossingen op maat; van ontwerp tot uitvoering! Meer weten? Bel ons op (+31 302714014) of stuur ons een e-mail!

 

Muurbloem design studio samen de werkplek herevalueren

 

Meer beelden zijn te vinden op de projectpagina van Hotel Alexander.

 


 

Geschreven door Robert Westerveld, Project Manager/Designer