contact
Muurbloem Logo
METAMEER ATELIER 1.27
Muurbloem Logo
METAMEER ATELIER 1.27

Metameer 

Opdrachtgever: Stichting Metameer.

Locatie: Stevensbeek, Noord-Brabant, Nederland.

Opdracht omschrijving: ontwerp en realisatie van 3 open leercentra’s.

Aantal m2: ca. 150 m2.

Jaar: 2021.

 

 Speciaal voor dit project ontworpen:

Wanden:  Botanic Garden, Rain Forest op acoustische textielpanelen.

Meubels: speciaal gemaakte hoog/laag tafels, gepoedercoat staal met vilten tussenschot.

"Studieblokken"  multifunctioneel zitmeubel van multiplex.

Tussenschotten met akoestisch scherm, custom dessin.

 

 

Een nieuwe leeromgeving voor middelbare scholieren

 

De eigentijdse middelbare school Metameer, gelegen in Stevensbeek, was zoekende naar een nieuwe onderwijsvorm. Om de havo-leerlingen beter voor te bereiden op het hoger onderwijs, wenste de school een nieuwe werkruimte waarin zelfstandig werken gestimuleerd wordt. De ruimte zou moeten dienen voor zowel individueel zelfstandig werken als groepswerk. Het is hierbij belangrijk dat er genoeg ruimte en rust bewaard kan worden en dat zo veel mogelijk leerlingen gebruik kunnen maken van de ruimte. 

 

Werkwijze en visie

Als eerste was de vraag van Metameer om een fijne en inspirerende leeromgeving te maken waar de leerlingen met trots en plezier aan de slag gaan. De passende titel is 'Atelier 127'; een werkruimte waar met creativiteit, oplossingen worden gemaakt voor een persoonlijke ontwikkeling.

Het Atelier 127 is een domein onderwijs methode met 2 afgesloten ruimte voor hoor- en werkcollege's en een open werkruimte waar in groepjes kan worden samengewerkt maar ook individueel.

 

Uit onderzoeken is gebleken dat het educatieve vermogen van een leerling met 16% verbeterd wanneer hij/zij de juiste omgeving kiest die past bij het type studie werkzaamheid. Dus wanneer een leerling de vrijheid heeft om per studieonderwerp zich te verplaatsen naar een plek die daar het beste bij aansluit, scheelt dat enorm in het verbeteren van de informatie verwerking.

Hiervoor heeft muurbloem samen met AND-architecture een interieur programma geschreven dat een studieruimte op 8 punten moet voldoen om een hoog kwalitatieve functionerende studieruimte te ontwerpen.

 

Om te zorgen dat leerlingen door de juiste prikkeling, inspiratie, rust en vrijheid beter kunnen leren, hebben we ons ontwerp voorzien van verschillende werkplekken die verschillende manieren van werken vereisen. De ronde tafels zijn bedoeld voor samenwerkingen, de banken en hoog-laag tafels zijn zowel in individueel als samenwerkingsverband te gebruiken en de tafels met schotten zijn plekken waar geconcentreerd individueel gewerkt kan worden. Omdat afwisseling de leercapaciteit bevordert, zijn er ook twee zithoeken met fauteuils en een bank, ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Hier kunnen leerlingen zo nu en dan afstand nemen van hun werk. 

Aan de rechterwand hebben we de 'studieblokken' ontworpen. Hier kunnen leerlingen op verschillende hoogtes individueel aan de slag. Doordat de studieblokken anders zijn dan de doorsnee werkplek, is dit een interessante plek voor leerlingen om inspiratie op te doen of zich terug te trekken. Dit zijn ideale werkplekken om bijvoorbeeld een verslag voor biologie te schrijven. De Onderwijs Assistent, O.A.se, begeleidt en ondersteunt de leerlingen.

Naast een goede akoestiek en luchtkwaliteit zorgen planten ook voor een positief effect op onze gezondheid en de sociale verbindingen van mensen die in een groene omgeving wonen, werken en recreëren.