contact
Muurbloem Logo
ANNE FRANK APPARTEMENT
Muurbloem Logo
ANNE FRANK APPARTEMENT

Anne Frank huis

 

Opdrachtgever: Ymere.

Locatie: Merwedeplein 37, Amsterdam, Nederland.

Opdracht omschrijving: renovatie van muurschildering.

Aantal m2: ca. 450 m2.

Jaar: 2005.

 

 

Speciaal voor dit project ontworpen:

Wanden: renovatie van de originele muurdecoraties uit 1927, die aanwezig waren tijdens bewoning door Anne Frank.

 

Wat

Anne Frank woonde ruim acht jaar op twee hoog aan het Merwedeplein voordat zij in 1942 onderdook, op de vlucht van de Nazi’s, verhuisde zij met haar familie naar het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam.

De huur betaalt Otto nog een jaar lang door in de hoop dat de oorlog snel over zal zijn en hij en zijn familie terug kunnen keren naar hun huis.

 

Nieuwe bestemming

Het appartement is sinds 2004 een onderkomen voor buitenlandse schrijvers die in hun eigen land niet vrij kunnen werken.

Ymere verhuurt de woning aan de Stichting Amsterdam Vluchtstad die op haar beurt de woning weer ter beschikking stelt aan buitenlandse schrijvers die in hun eigen land niet de mogelijkheid hebben om vrijuit te praten en te schrijven.

 

Korte documentaire door Ymere:

https://www.youtube.com/watch?v=nztKxh6N7Ck

Werkzaamheden

Muurbloem wordt gevraagd de wanden van de entree en gangen te decoreren met hetzelfde decoratie die aanwezig was toen Anne Frank hier woonde. Deze dessins zijn van het begin van de bouw van dit appartementencomplex aangebracht en hebben een prachtige vlakverdeling die correspondeert met de maatverhoudingen van de muren. 

De muren zijn op locatie bedrukt met dessins in muurverf. Deze oude techniek is een specialisatie van Muurbloem. Vanaf midden 19de eeuw is er een handapparaat ontwikkeld om dessins via een rol op een oppervlak te drukken. Muurbloem bezit een groot archief van meer dan 150 orginele en eigen ontworpen dessins.

 

Werkwijze

In samenwerking met Stichting historisch behang wordt kleur onderzoek gedaan en de vlakverdeling bestudeerd. De orginele afdruk van het dessin heeft Muurbloem  overgebracht op rollen waarmee  op de locatie de decoratie wordt aangebracht.