Mise en Place International
Opdrachtgever: Mise en Place International BV.
Locatie: Chateau Jerusalem, Maastricht, Nederland.
Opdracht omschrijving: interieur inrichting en storytelling in de vorm van een wandeling door het kantoor gebouw.
Aantal m2: 1050 m2.
Jaar: 2014.
Bouwkundig architect: Albert Gijselears.
Historicus behang: Rosan Scheres.
Speciaal voor dit project ontworpen:
Tapijt: diverse speciaal ontworpen kleden op begane grond.
Logo: logo van Chateau Jerusalem.
Wandeling: uitgeschreven en gevisualiseerd.
Wanden Koetshuis: behang met Spaanse pepers.
Wanden Chateau: speciaal ontworpen muurschilderingen, oude originele behang opnieuw geprint met geschiedenis Chateau.
Daklicht: fullcolor print van bloesem op glas.
Zintuigen: gemende technieken, ieder kamer een eigen thema.
Wat
Voor het nieuwe hoofdkantoor voor horeca-projectbureau Mise en Place (MEP) heeft Muurbloem, MEP ondersteund in het realiseren van totale inrichting. De opdracht is hierbij om de identiteit en missie van MEP te visualiseren in dit historische chateau wat een Rijksmonument is.
Het bedrijf is gevestigd in chateau Jeruzalem, een 500 jaar oud kasteel kasteel in Limburg dat vele bewoners heeft gehad. In 2014 is het kasteel na grondige verbouwingen en herontwikkelingen weer in gebruik genomen.
Werkzaamheden
Bij de herontwikkeling van Château Jerusalem is de grootste zorg besteed aan de inrichting. Zoals het hoort bij een historisch gebouw, hebben alle ruimtes een verhaal.
Muurbloem heeft d.m.v. storytelling bij elke ruimte een verhaal en een ontwerp gemaakt. Er is veel inspiratie gehaald uit de historische behangen die in het pand zijn gevonden en waar een uitgebreid verslag van is gemaakt door Rosan Scheres, Interieur en Restauratie.
De wandeling begint in het koetshuis, leidt je via het park naar het chateau, neemt je mee langs alle kamers van de verschillende verdiepingen en eindigt in de torenkamer waar je uitkijkt op 380 graden buitenwereld.
Tijdens de wandeling kom je beeld-elementen tegen die een aanknopingspunt zijn voor een deel van het het verhaal. De wandeling geeft je inzicht in drie verhalen die elkaar onderling kruisen, verbanden leggen en ondersteunen; 1. De missie en geschiedenis van MEP, 2. De geschiedenis van het Chateau en 3. De geschiedenis van de kruisridders.
De wandeling eindigt in de torenkamer waar je kunt genieten van een drankje (heilige graal) en de informatie kunt overdenken aan de hand van de tijdslijn met omschrijving op de wand.
Een onderdeel van de wandeling is het ervaren van de 6 zintuigen op de 1ste verdieping van het chateau. Op deze verdieping worden trainingen gegeven aan (nieuwe) MEP medewerkers. De visie van Charley van Gogh is dat je alle zintuigen moet gebruiken om een goed te kunnen functioneren en je volledig kunt ontwikkelen. Om die reden heeft iedere kamer een thema waar een zintuig is uitgebeeld; een avontuur langs geur, smaak, spiritualiteit, gehoor, zien en gevoel.
Een andere zijsprong in de storytelling is het gebouw zien als een boom; op de begane grond werken de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de administratie. Zij zijn de wortels van de organisatie. Op de 1ste verdieping worden trainingen gegeven aan nieuwe medewerkers. Zonder hen geen stabiliteit, zij zijn de bouwstenen van de organisatie. Dit staat voor de stam van de boom. Op de 2de (hoogste) verdieping werken de creatieve medewerkers die als marketeers contact leggen met de internationale werkveld. Zij staan voor de takken en de bladeren. Op de grijsblauwe ondergrond van de muren van de wenteltrap, die van de begane grond tot aan de torenkamer gaat, staat met witte lijnen de vorm van een boom getekend.
Medewerkers kunnen persoonlijke spreuken of wijsheden schrijven op de lijnen van deze boom.
Werkwijze
Door middel van interviews met diverse medewerkers heeft Muurbloem het bedrijf leren kennen. Door veel presentaties en conversaties is het Muurbloemteam in nauwe samenwerking met de directeur van MEP, Charley van Gogh, tot een totaal concept gekomen. De input van Charley van Gogh was een groot inspirator, een muze, die inhoud gaf aan dit project.