contact
Muurbloem Logo
SPORTCENTRUM KEES (2021)
Muurbloem Logo
SPORTCENTRUM KEES (2021)

 

Opdrachtgever: Dynon B.V.

Locatie: Kees Boekelaan 3, 3723 BA Bilthoven.

Opdrachtstelling: 1,5 meter-opstelling voor de fitnessapparaten

Aantal m2: 380 m2.

 

Aanvang opdracht: april 2021

Aanvang uitvoering: augustus 2021

Oplevering: december 2021

 

Fotografie: Muurbloem design studio

 

 

 

 

Verbouwing van Sportcentrum Kees

Aan de rand van het prestigieuze Bilthoven-Noord, ligt Sportcentrum Kees. Meer dan 4000 m2 aan sportfaciliteiten; indoor tennis, fitness, squash en groepslessen. In April 2021 werd Muurbloem design studio gevraagd om een nieuwe ontvangst-ervaring te ontwerpen met een nieuw entreegebouw, een nieuwe receptiebalie, een nieuwe keuken en een volledig nieuwe aankleding van het horeca-gedeelte en de transportruimtes. Muurbloem design studio heeft daarnaast zorg gedragen voor het voortraject met advies over het budget en de uit te voeren werkzaamheden, alsmede de bouwbegeleiding tijdens de uitvoering van het project.

 

Concept

 

Het voormalige entreegebouw van Sportcentrum Kees was zó vormgegeven dat sporters langs het raam van het restaurant het gebouw moesten betreden, zodat bij afwezigheid van de receptioniste, de barmedewerker zicht kon houden op wie er kwam en wie er wegging. Om een bepaalde efficiëntieslag te behalen werd besloten om de receptiefunctie en de barfunctie samen te voegen tot een hostfunctie. Deze host moest een centrale plek krijgen in de ontvangsthal met zicht op de entrée, het restaurant en de gang naar de kleedkamers – een soort panopticum van Bentham. Hiertoe werd de bestaande gesloten keuken gesloopt om plaats te maken voor een open receptie balie en zodoende ontstond er een grote ontvangsthal met een vloeiende overgang tussen de verschillende functies van binnenkomen, sporten en ontspannen.

 

Om de binnenkomst bij Sportcentrum Kees verder te verbeteren werd er een nieuw entreegebouw ontworpen met hoge glazen ramen en automatische schuifdeuren. Het voormalige entreegebouw was qua vormgeving, afmeting en materialisering vergelijkbaar met de rest van de laagbouw tussen de twee sporthallen. Hierdoor was het voor bezoekers niet altijd duidelijk waar de ingang was. Door de creatie van een nieuwe rechtstreekse aanloop en een toegang met een andere vormtaal qua architectuur is er meer duidelijkheid gekomen in de routing op het buitenterrein.

 

Qua aankleding was de doelstelling om een meer high-end uitstraling te realiseren die past bij het publiek en de buurt. Het voormalige interieur stamde nog uit de vorige eeuw en bestond voor een groot deel uit donkerrode vloertegels, rode systeemplafonds, betonstenen en lichtblauwe accenten. Om het interieur een meer hedendaagse uitstraling te geven is besloten om de wanden te strippen, de vloer te voorzien van houtkleur PVC en het systeemplafond zwart te spuiten.

De fantastische omgeving in het groen is altijd een leidraad geweest bij het ontwerp. Creative director Gonnette Smits zegt altijd, “De natuur is de beste ontwerper,” en zodoende hebben wij ons ook hier weer tot doel gesteld om die groene omgeving naar binnen te trekken. Om de inrichting met de bestaande meubels op te fleuren hebben we de ruimte gevuld met allerhande kamerplanten en een behang voorzien op de achterwand uit onze Botanic Garden-collectie.

 

Werkzaamheden

 

In de aanloop van het project heeft Muurbloem design studio de eigenaar van het pand ondersteund bij het vaststellen van het budget en de scope van het project. We hebben de eigenaar geadviseerd hoe we de beste resultaten konden halen binnen het gestelde budget, en hoe we met creatieve oplossingen de grootste impact konden behalen.

Muurbloem design studio heeft verder zorg gedragen voor het volledige technische ontwerp, de aanvraag van de bouwvergunning, het projectmanagement en de bouwbegeleiding bij de uitvoering.

Ten laatste heeft het Muurbloem design team het kleurplan, lichtplan en elektraplan ontworpen en de onderdelen van het interieur voorzien van passende materialen.

 

Speciaal voor dit project ontworpen:

 

  • maatwerk baliemeubel
  • maatwerk barmeubel