contact
Muurbloem Logo
ENGINIA INNOVATION CAMPUS
Muurbloem Logo
ENGINIA INNOVATION CAMPUS

 

Opdrachtgever: Enginia BV 

Locatie: Modemweg 37, 3821 BS Amersfoort (NL).

Opdracht: herindeling volledige vleugel volgens nieuwe bedrijfsstrategie en identiteit 

 

Jaar: 2023 

 

Oppervlak: 262 m²

 

Fotografie: Lisanne Redegeld Photography

 

 

 

Speciaal voor dit project ontworpen en geleverd:

Vloer: karpetten centrale ruimte en media centre

Verlichting: LED netwerk centrale ruimte

Decoratie: textielframes media centre

Decoratie: bestickering glaswand centrale ruimte

 

 

Een dynamische centrale vestiging voor Enginia BV in Amersfoort

Na het sluiten van hun westelijke branchekantoor ontstond voor Enginia de noodzaak om een centrale locatie te hebben waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Muurbloem design studio werd gevraagd om het kantoor van Enginia Midden te transformeren naar de Enginia Innovation Campus: een activity-based workspace waar medewerkers vanuit het hele land kunnen samenkomen om te vergaderen en samen te werken.

 

Hieronder verteld interieurarchitect Robert Westerveld meer over het project.

 

 

 

De Visie

 

De Enginia Innovation Campus was voor ons een geschikt moment om terug te kijken op de lockdowns en te zien welke lessen we daaruit konden leren. Zo hebben we in dit proces expliciet gekozen om bottom-up te werken en de medewerkers te betrekken bij de totstandkoming van het ontwerp. We hebben een focusgroep opgericht met leden van elke afdeling en hun input hebben we meegenomen in de concept en voorlopig ontwerp fases. We hebben een dynamische ruimte ontwikkeld waar spontane ontmoetingen en een mix van online en offline werken kunnen leiden tot creativiteit en innovatie. Daarbij hebben we een indeling gemaakt die rekening houdt met de werkzaamheden van de vaste en de variabele medewerkers, en die ook op lange termijn voor toekomstige huurders bruikbaar is.

 

Het Concept

 

Bij dit project was het bovenal onze ambitie om de innovatieve inborst van Enginia tot uiting te laten komen in het ontwerp. Aan de ene kant gaat het ontwerp heel erg over netwerken en over met elkaar in verbinding staan. Daarom hebben we het grote lichtarmatuur ontworpen en gerealiseerd. Die past bij de grootse ambities die Enginia heeft voor de Nederlandse maakindustrie en die zorgt er ook voor dat je bij binnenkomst denkt ‘Wow!’ Aan de andere kant is het ontwerp heel organisch en natuurlijk. De inrichting van de open ruimte is expres uit het lood gezet om een natuurlijk landschap te simuleren. De door ons ontworpen en geleverde vloerkleden met hun speciale vormen zijn als waterpoelen waartussen de medewerkers lopen naar hun werk- of vergaderplek. Deze organische onderlaag geeft het ontwerp een stukje menselijkheid waardoor het kleurrijke en strakke ontwerp toch een element van vertrouwdheid krijgt.

 

De Uitvoering

 

De uitvoering van het ontwerp bleek een complexe situatie met vier verschillende actoren; de opdrachtgever, de uitvoerder, de verhuurder en wij als ontwerpers. Hierdoor ontstond een complex netwerkt van belangen en beperkingen waarbij Muurbloem design studio als consultant in de uitvoerende fase een faciliterende rol gespeeld bij de communicatie en onderhandelingen tussen deze partijen. Door onze blijvende betrokkenheid in de uitvoeringsfase konden we de kwaliteit van ons werk garanderen en zorgen dat het ontwerp tot in de details werd uitgevoerd.

 

Het Resultaat

 

Het resultaat is een werkomgeving waar het gedachteleiderschap en de ambitie van Enginia duidelijk tot uiting komt, maar waar ook de menselijke maat aanwezig is en waar men graag wil komen. Dit bleek al tijdens de eindfase van de uitvoering, waarin de medewerkers regelmatig kwamen binnenlopen om vervolgens een uur te vergaderen tussen de net geplaatste meubels. Ook de trainees kwamen, aangetrokken door de indrukwekkende uitstraling, regelmatig de werkvloer op om daar hun koffie op te drinken. Projectmanager Meeuwis van den Hooven van uitvoerder OCS+ merkte op: “Ik kom wekelijks in heel veel verschillende kantoren, en bij sommige kantoren krijg je al een warm gevoel als je binnenkomt, en daar is dit ontwerp een voorbeeld van, en dat komt door de materialisatie, het kleurgebruik, door de organische vormen. Dit voelt gewoon als een plek waar je graag zou willen werken.’ Ook opdrachtgever Paul Hörchner was erg te spreken over het project. Hij zegt: “Ik hoop dat we in de toekomst weer een project hebben waarin we jullie kunnen betrekken!”